-
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Het verlichten van je tuin is een leuke klus, maar vereist wel wat voorbereiding. Het aansluiten van een grondkabel is de belangrijkste stap voor het veilig aanleggen van jouw tuinverlichting. Het aansluiten van daarvan doe je zelf, als je tenminste weet hoe dit moet. Zit jij nog met de vraag: hoe sluit ik een grondkabel aan? Dan hebben wij voor jou het antwoord.
Zonder een grondkabel leg je geen tuinverlichting aan. Een grondkabel transporteert elektriciteit of stroom van een elektrapunt naar jouw verlichting. Door deze ondergronds aan te leggen, maak je het mogelijk om je armaturen van stroom te voorzien. Het is beschermd tegen water en is dus een veilige basis om je tuin te verlichten.
Het aansluiten van een grondkabel doe je op een elektrapunt. Voor in-lite verlichting is dit een van de verschillende transformators: HUB-50, HUB-100 of Smart HUB-150. Het type transformator, ook trafo genoemd, dat je kiest, hangt af van je lichtplan. Bekijk het totale vermogen van de armaturen en kies de trafo die hier bij past. Belast het elektrapunt voor de veiligheid met maximaal 90 procent van de capaciteit.
Voor het aansluiten van in-lite armaturen zijn twee verschillende kabels beschikbaar: de 14/2 en 10/2 kabel. De getallen duiden de dikte van het koper binnen de kabel aan. Leg je de 14/2 kabel lineair, dan is de maximaal kabellengte 40 meter. De 10/2 is iets dikker en kan daardoor over een langere afstand worden gelegd. Met deze zwaardere kabel overbrug je maximaal 80 meter.
Het aansluiten van een grondkabel doe je aan de hand van vijf stappen. Voordat je begint met het aansluiten van de grondkabel is het verstandig om een grondkabelplan te maken. Het maken van een grondkabel plan doe je op basis van je lichtplan. Teken de kabels in het huidige lichtplan. De kabels leg je in de buurt van de armaturen. Let ook op aftakkingen van de kabel, naar plekken die niet eenvoudig op de route liggen. De aftakkingen verbind je eenvoudig met de CC-2 kabel verbinder. Let erop dat deze maximaal met 50 watt belast mag worden.
Wanneer je verlichting aan gaat sluiten is een ding belangrijk: schakel de spanning uit. Dit doe je voor je eigen veiligheid. Nadat je dit gedaan hebt ik het tijd om aan de slag te gaan met het klaarmaken van je tuinverlichting.
Voor je begint met het aansluiten van de kabel is het handig om een gleuf voor de grondkabel klaar te maken. Het is aan te raden om de buitenkabel minimaal 60 centimeter diep te leggen voor de veiligheid. Maak het jezelf makkelijk door de kabels te plaatsen op makkelijk bereikbare plekken zoals langs bestrating en borders.
De volgende stap in het proces is het aansluiten van de buitenkabel op je transformator. Allereerst knip je de kabelschoentjes van de hoofdkabel af. Pak hierna het uiteinde en verwijder maximaal 1 centimeter van de buitenwand. Stop de kabel in de aansluiting van de trafo en klik hem simpelweg vast door de sluiting naar beneden te duwen. Rol vanaf hier de kabel uit en ga verder met het aansluiten van de armaturen
Nu is het tijd om het aan te sluiten op de armaturen. De armaturen sluit je direct aan op de kabel of door middel van vertakkingen. Vanaf de hoofdkabel maak je eenvoudig vertakkingen dankzij een Easy-Lock connector. Zo krijg jij bij al jouw verlichting een kabel.
Voordat je alle kabels onder de grond legt, is het verstandig om te testen. Doe dit voordat je alle kabels weer ondergronds plaatst. Mocht er dan iets nog niet helemaal kloppen, hoef je niet alles eerst uit te graven. De problemen vind je makkelijker bovengronds. Kom je er echt niet uit? Dan heeft Tuinverlichtingswinkel.be een oplossing voor jou.
Door het bovenstaande stappenplan te volgen sluit jij eenvoudig en snel jouw eigen tuinverlichting aan. De gemiddelde installatietijd voor het aanleggen van een basissysteem met één of meerdere armaturen is slechts 20 minuten. Het in-lite systeem is erop ingericht dat iedereen veilig en zonder problemen aan de slag kan. Wil jij meer weten over hoe het in-lite systeem werkt? Kijk dan hier voor nog meer informatie.