Hoe maak ik een lichtplan voor mijn tuin?

Wilt u tuinverlichting aanleggen, maar weet u niet hoe u moet beginnen? Dan is het handig om een lichtplan voor uw tuinverlichting te maken. Dit helpt u bij het praktisch en sfeervol indelen van uw in-lite tuinverlichting. Wij van Tuinverlichtingwinkel.be leggen u aan de hand van vijf stappen uit hoe u dit doet.

Bij het verlichten van uw tuin komt meer kijken dan mooie lampen kiezen. Zet u de schop in de tuin en zoekt u daarvoor naar sfeervolle en praktische verlichting? Het lichtplan is een handig instrument als basis. Door de lichtbronnen in uw tuin vooraf te bepalen, komt u niet voor verrassingen te staan. Bent u nog niet overtuigd om een lichtplan te maken? Lees dan hier waarom het belangrijk is.

Lichtplan maken voor tuin in 5 stappen

Het lichtplan maakt u om overzicht te krijgen in de verlichting in uw tuin. Het maken hiervan doet u dit simpelweg aan de hand van vijf stappen. De stappen die u moeten volgen bij een lichtplan maken voor uw tuin zijn:

  • Stap 1: Teken uw tuin
  • Stap 2: Denk na over het functionele licht
  • Stap 3: Denk na over sfeervolle verlichting
  • Stap 4: Bepaal het type armatuur
  • Stap 5: Kies uw armaturen

Stap 1: Teken uw tuin

Het maken van een lichtplan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is simpelweg het markeren van de gewenste lichtpunten op een velletje papier. Teken hier op schaal uw tuin. Denk bij het tekenen aan elementen als bomen, een vijver, trap en terras. Vergeet ook niet bloembakken en tuinmeubilair. Door dit te doen creëert u voor uzelf overzicht en kunt u daarna bekijken wat verlichting nodig heeft.

Stap 2: Denk na over het functionele licht

Wanneer de basis staat is het tijd om te gaan kijken naar verlichting. Allereerst is het slim om na te denken over de functionele verlichting van uw tuin. Dit zijn punten waarvan u zeker weet dat die verlicht moeten worden. Denk hierbij dan aan lampen bij de voordeur, garage of een opstapje. Het zijn lichtplekken waardoor u veilig en vertrouwd door uw tuin loopt, zonder dat u voor verrassingen komt te staan in het donker.

Stap 3: Denk na over sfeervolle verlichting

Met sfeervolle verlichting voeg u, u raad het wellicht al, meer sfeer toe aan uw tuin. Bijvoorbeeld door met grondspots een boom van onder verlichten. Zo laat u deze ook stralen in het donker. Bepaal de pareltjes uit uw tuin en markeer de locaties die sfeer kunnen gebruiken. Vergeet ook niet sfeervol licht te bepalen voor uw terras en andere plekken waar u veel tijd doorbrengt.

Stap 4: Bepaal het type armatuur

Door het lichtplan maken, weet u nu waar en wat u moet verlichten. Nu is de vraag nog hoe? Kiest u voor muurlampen, grondspots, staande lampen, buitenspots of opbouwlampen? Bij ons vindt u een breed assortiment aan in-lite tuinverlichting. De keuze voor het type armatuur is afhankelijk van de functie van het licht. Staande lampen of grondspots zijn functioneel voor het verlichten van een pad. Een mooi voordeel van buitenspots is dat ze makkelijk te richten zijn en in bijvoorbeeld een het dak van een veranda zijn te monteren. Wilt u licht hebben vanaf een muur? Kies dan voor wandlampen.

Stap 5: Kies uw armaturen

Nu u weet welk type armaturen u wilt gebruiken is het tijd voor misschien wel het leukste gedeelte: de armaturen uitkiezen. Bij Tuinverlichtingswinkel.be vindt u allerlei soorten in-lite armaturen en stijlen. Kies wat bij u past. Bent u meer een liefhebber van RVS of aluminium? Gaat u voor een zwarte, zilveren, grijze of witte armatuur? Neem een kijkje bij ons brede in-lite assortiment en vind uw verlichting.

Aan de slag met het lichtplan maken

Het is helder wat een lichtplan en de functionele en sfeervolle tuinverlichting is. Het is tijd om aan de slag te gaan. Pak een vel papier, een potlood en voor de zekerheid een gum. Dan is het tijd om te gaan tekenen en in te delen. Bestellen van de tuinverlichting doet u vervolgens eenvoudig op onze website. Heeft u nog vragen over in-lite verlichting? Tuinverlichtingswinkel.be heeft het antwoord op uw vraag.

TIP:  Heeft u de tekening klaar en wilt u graag advies of hulp bij uw tuinverlichtingsplan, dan helpen we u graag verder.  Neem contact via onze website of via app; 06 23 18 96 96