Waarom moet u een lichtplan maken voor het verlichten van uw tuin?

Een tuin is een plek waar u tot rust kunt komen. Op zomerse avonden wil u tot laat in uw tuin blijven zitten en op donkere dagen is het prettig om op een sfeervolle manier te genieten van uw buitenomgeving. Voor het indelen van de tuinverlichting heeft een lichtplan nodig. Dit is meer dan bepalen welke lamp wel of niet mooi is. Een lichtplan maken helpt u bij het slim en stijlvol aanleggen van de verlichting. Daarom leggen wij aan u uit waarom het maken van een lichtplan belangrijk is.

Wat is een lichtplan?

Om een idee te krijgen van het belang van een lichtplan is het allereerst handig om te weten wat dit precies is. Een lichtplan is de basis voor de verlichting van uw tuin en het sfeervol maken hiervan. Op een plattegrond tekent u vooraf de benodigde lichtbronnen in. Het helpt bij het praktisch indelen van de lichtbronnen, ook wel armaturen genoemd. Om gebruik te maken van uw tuin wanneer de zon is verdwenen heeft u niet alleen intiem licht nodig, maar ook praktische lampen.

Het belang van een lichtplan maken?

Waarom is een lichtplan maken belangrijk? Een goede voorbereiding is de helft van het werk. Daarom is het belangrijk om een lichtplan te maken. Bij het installeren van de verlichting komt u op deze manier niet voor ongewenste verrassingen te staan. Jij weet hierdoor welke lichten functioneel zijn voordat u begint en bepaalt lichtbronnen die de sfeer versterken. Door een lichtplan te maken zorgt u met intieme verlichting ervoor dat jij ook op donkere momenten kan genieten van uw prachtige tuin.

Waar moet u op letten bij het maken van een lichtplan?

Bij het maken van een lichtplan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Kan alles in de tuin genoeg worden belicht? Hoe zit het met het contrast van de lichtbronnen? Is er sprake van verblinding? Ook het energieverbruik is handig om hierin mee te nemen. De systemen van in-lite zijn energiezuinig dat is wel zo makkelijk.

Een lichtplan maken in vijf stappen

Een goed lichtplan maken doet u in slechts vijf stappen. De stappen die u moet volgen zijn:

  • Stap 1: het ontwerp maken
  • Stap 2: bepaal wat u wilt verlichten
  • Stap 3: bedenk wat voor licht u nodig heeft
  • Stap 4: bepaal het type armatuur
  • Stap 5: kies de armaturen

Inspiratie voor tuinverlichting 

Heb jij behoefte aan wat tips voor het bepalen van een stijl? Laat u dan hier inspireren. Om een tuin optimaal en gezellig te verlichten kunt u kiezen uit verschillende soorten verlichting. Voor het slim belichten van de tuin kunt je u bijvoorbeeld kiezen uit buitenspots, grondspots of muurlampen. Of gebruik opbouwlampen voor meer licht in uw veranda of overkapping.

Tuinverlichting bestellen bij Tuinverlichtingswinkel.be

Na het maken van een lichtplan is het tijd om op zoek te gaan naar sfeervolle tuinverlichting. Tuinverlichtingswinkel.be is al meer dan 10 jaar in-lite specialist en biedt het grootste in-lite-assortiment van Nederland (en België). We helpen u graag bij het maken van de keuze voor het beste in-lite tuinverlichtingsproduct dat bij u en uw tuin past. Wanneer u voor ons kiest, kies u voor snelle bezorging en goede service en adviezen. Daarbovenop krijgt u 5 jaar in-lite garantie.


Specialist voor in-lite
Snel thuisbezorgd
Persoonlijk advies
Service