Halogeen vs. LED: Waarom u alleen nog maar LED ziet tegenwoordig


LED is steeds populairder. Het is meer en meer de standaard geworden om uw tuin te verlichten met ledlampen in plaats van met halogeenlampen. Sterker nog: het is sinds september 2018 al verboden om halogeenlampen te verkopen. Is ledverlichting ook zoveel beter dan halogeen tuinverlichting? We bekijken de voor- en nadelen van halogeen- en ledlampen voor uw tuin.

Allereerst beginnen we met de halogeenlampen. Deze lampen staan bekend om een goede lichtsterkte en een breed bereik. U kunt een goede kleurweergave verwachten wanneer u dit als tuinverlichting gebruikt. Bovendien zijn halogeenlampen bij de aanschaf goedkoper dan ledverlichting. Een groot nadeel is dat halogeen een stuk minder energiezuinig is dan LED. Een terechte reden om uzelf af te vragen of halogeen buitenverlichting nog wel een goede optie is.

Waarom zijn halogeen lampen niet meer verkrijgbaar?

Het is niet voor niets dat halogeenlampen niet meer verkrijgbaar zijn. De belangrijkste reden is net al genoemd: het is een stuk minder energiezuinig dan LED. U bespaart met LED op de energiekosten, omdat halogeen buitenverlichting een stuk meer stroom vreet. De CO2-uitstoot van ledlampen ligt zelfs 75 procent lager dan van halogeen. Lampen moeten door regelgeving van de Europese Unie minimaal een energielabel van B of hoger hebben. Dat is met halogeenlampen niet haalbaar, maar met onze LED-buitenverlichting absoluut geen probleem.

Waarom dan wel kiezen voor ledverlichting in uw tuin?

In een woord: duurzaamheid. Met LED heeft u jaren meer plezier van de tuinverlichting. Waar een Halogeenlamp een levensduur heeft van 2000 uur heeft, is dit bij led 15.000 tot zelfs 70.000 uur. Daar kunt u dus jaren mee vooruit. Het betekent dat de hogere aanschafkosten zich op langere termijn vanzelf terugverdienen, zeker door de lagere kosten van de energie. De voordelen nog even op een rijtje:

  • Veel minder stroomverbruik;
  • Betere lichtopbrengst;
  • Probleemloos branden;
  • Passen op bestaande in-lite systeem;
  • LED en halogeen armaturen zijn uitwisselbaar.

Is Halogeen niet sfeervoller dan LED?

Een bekende aanname is dat Halogeenverlichting sfeervoller is dan LED. Dat is niet meer het geval. Hoewel Halogeen kleuren goed tot hun recht laat komen, geeft LED verlicht ook een prettig warm wit licht. Een ledlamp wordt niet gloeiend heet en is, geeft een sfeervol lichtbeeld. U verlicht dus op een stijlvolle en fijne manier uw tuin met ledlampen uw tuin, zodat u ook in het donker nog tot rust kunt komen.

Uw halogeenverlichting vervangen door LED

Het verhaal is wel duidelijk: ledverlichting is simpelweg duurzamer en beter voor uw portemonnee dan halogeen buitenverlichting. Wilt u uw halogeenverlichting vervangen door ledverlichting? Dat kan bij Tuinverlichtingswinkel.be. Bij ons vindt u moderne en stijlvolle buitenarmaturen voor uw tuin. Bekijk daarom bijvoorbeeld naar ons in-lite assortiment.

Specialist voor in-lite
Snel thuisbezorgd
Persoonlijk advies
Service